top of page
Search

כיצד נוירופידבק עוזר לילדים עם הפרעות קשב ולקויות למידה לפרוץ גבולות

Updated: Mar 16

טיפול בנוירופידבק עוזר לילדים עם הפרעות קשב ולקויות למידה לפרוץ גבולות.  התמונה עוצבה באדיבות Freepik
טיפול בנוירופידבק עוזר לילדים עם הפרעות קשב ולקויות למידה לפרוץ גבולות. התמונה עוצבה באדיבות Freepik

היא הגיעה לקליניקה בגלל קשיי קשב וריכוז, נערה מתוקה ותזזיתית ואימא מיואשת. המורה אמרה שבלי ריטלין עדיף שלא תגיע לכיתה כלל אבל היא לא הייתה מוכנה לקחת תרופות יותר. "ניסיתי הרבה סוגים אבל לכל אחת היו תופעות לוואי, הבטן כואבת לי, אני לא אוכלת כלום כל היום ומרגישה ממש רע בערב, ובעיקר -אני מרגישה שאני לא אני" סיפרה לי בדמעות. בקיצור – מצב ביש.

פרט נוסף שסיבך עוד יותר את המצב - היה לה קשה לקרוא. כתוביות בטלוויזיה? הן נעלמו לפני שהצליחה להבין מה כתוב שם. כשהיא הייתה צריכה להתמודד עם טקסט - היא איבדה את קצה החוט אחרי שני משפטים. בקיצור, קשה.


אם זה נשמע מוכר, זה כי זה קורה להרבה ילדים. דיסלקציה והפרעות קשב הולכות יחד לא פעם, וזה הופך את כל עניין הלמידה לאתגר לא קטן. אז איך נוירופידבק נכנס לתמונה? בואו נדבר על זה רגע.


לקויות למידה ודיסלקציה

לקויות למידה הן שם כולל למגוון קשיים נוירולוגיים המשפיעים על תהליכי למידה כמו קריאה, כתיבה, חשבון והבנת הנקרא. דיסלקציה היא אחת הלקויות הנפוצות ביותר ומשפיעה על יכולת הקריאה והפענוח של מילים. ילדים עם דיסלקציה מתקשים לעיתים קרובות בתרגום אותיות לצלילים, דבר המקשה עליהם לקרוא בצורה שוטפת ומדויקת. מחקרים מצביעים על כך שהגורם המרכזי לדיסלקציה הוא פעילות מוחית לא מאוזנת באזורי השפה במוח.

ואם לבעיות קשב וריכוז יש "פתרון פלא" כמו ריטלין וחבריו, לילדים עם לקות למידה המצב הרבה יותר מאתגר היות ופרט להוראה מתקנת אין יותר מדי מה לעשות. בנוסף, האינטגרציה בין שתי הלקויות מורכבת אף היא. 


בעיות קשב וריכוז – מה זה ומדוע זה קורה?

בעיות קשב וריכוז ופעלתנות יתר, או ADHD, הן מצב נוירו-התפתחותי המתבטא בקשיים בריכוז, נטייה לפעילות יתר ואימפולסיביות. גורמים גנטיים וסביבתיים משפיעים על התפתחות הלקות. היא נגרמת משינויים בפעילות הדופמין במוח, במיוחד באזורי הקורטקס הפרה-פרונטלי. ילדים עם ADHD עלולים לחוות קשיים בלמידה, ביחסים חברתיים ובהתמודדות עם משימות יומיומיות. נראה כי ארגון תיק בית הספר ליום המחרת, הכנת שיעורי בית או עבודות בזמן, ארגון סדר היום או שמירה על חפצים אישיים הן לעיתים משימות בלתי אפשריות עבורם.


אינטגרציה בין לקויות למידה וקשב וריכוז

שילוב של דיסלקציה ו- ADHD מייצרים אתגר כפול – קשיי קריאה ושפה לצד קושי בשמירה על ריכוז וויסות עצמי. ילדים המתמודדים עם שני המצבים מוצאים את עצמם מתוסכלים במיוחד, שכן הם מתקשים הן בפענוח המילים והן בהתמדה במשימות לימודיות. המענה הטיפולי במקרים כאלה צריך להיות משולב וכולל נוירופידבק לצד הוראה מתקנת ושיטות למידה מותאמות אישית.


מה זה נוירופידבק ולמה זה עובד?

נוירופידבק הוא סוג של אימון מוחי, סוג של חדר כושר לנוירונים. מדובר בטכנולוגיה שמודדת בזמן אמת את הפעילות החשמלית במוח ונותנת למטופל משוב, כך שהוא יכול ללמוד לווסת את הפעילות שלו. הרעיון הוא ללמד את המוח איך לעבוד בצורה יותר מאוזנת ויעילה – פחות "רעש" מיותר ויותר מיקוד ושליטה.

מחקרים מראים שנוירופידבק יכול לשפר את היכולת לקרוא ולהבין טקסטים אצל ילדים עם דיסלקציה, וגם לשפר קשב וריכוז אצל ילדים עם ADHD. לדוגמה, מחקר שנעשה על ילדים עם דיסלקציה מצא שאחרי סדרת טיפולים של נוירופידבק, נרשמה עליה באלפא קוהרנטי ושיפור בכתיבה ובקריאה (Nazari et al., 2011). מחקרים אחרים הראו שנוירופידבק מסייע בהפחתת יחס גלי תטא/ביתא, דבר שמוביל לשיפור בריכוז וביכולת למידה (Arns et al., 2009).

איך זה מרגיש להיות בטיפול נוירופידבק?

אז איך זה נראה בפועל? הילד יושב בנוחות מול מסך, מחובר לחיישנים שמודדים את פעילות המוח. המשחק או הסרטון על המסך משתנים בהתאם לפעילות המוחית שלו – אם הוא מצליח לווסת את הפעילות בצורה הנכונה, הוא רואה חיזוק חיובי (למשל, הדמות במשחק מתקדמת או הסרט נשמע ברור יותר). זה בעצם אימון בזמן אמת למוח.


מה אפשר לצפות?

אחרי סדרת אימונים, הרבה ילדים מדווחים על שיפור בתחושת הריכוז שלהם, ירידה בתסכול בזמן למידה, ויכולת טובה יותר לקרוא ולהבין טקסטים. האם זה קסם? לא, זה פשוט אימון מוחי חכם. וכמו כל אימון – צריך להתמיד בו כדי לראות תוצאות משמעותיות.


ומה קרה עם המתוקה מהסיפור שלנו?

התעקשנו ובסוף קרה הנס. לאחר סדרת אימונים הילדה רגועה ומווסתת הרבה יותר והכי מרגש – היא שיפרה את מהירות הקריאה. סוף סוף נפרדה מסרטים מדובבים ו"עלתה כיתה". וההורים? הם סוף סוף נרגעו, שמחים לראות שהקריאה שלה הפכה לקלה יותר והלמידה כבר לא מאבק יומיומי. 

 
 
 

Comments


bottom of page